Coronacrisis en digitalisering maken tekort aan IT personeel nog groter.

Vandaag werkt bijna 1 op 20 werknemers in de IT om nog maar te zwijgen over het aantal freelancers en zelfstandige dat actief is in de sector en toch is er nog steeds een tekort.

Wie het vandaag heeft over vacatures in de IT heeft het over IBM, echter volgens vele is dit een non-issue. Ja jobs die verdwijnen zijn hoe dan ook een sociaal drama. Maar het aantal vacatures schiet de hoogte in. Uit vertrouwelijke bron kan ik u meedelen dat SalesForce bijvoorbeeld de komende jaren 2400 extra vacatures in de etalage zal plaatsen.

De digitalisering bied kansen enorme kansen, we moeten er echter alles aandoen om mensen de juiste handvaten te geven  opdat ze met opleidingen en meer startklaar zijn voor een job in de IT. Zeker ook met het oog op meer thuiswerk. De Europese Commissie bv. zal haar kantooroppervlakte in het Brussels gewest met een kwart verkleinen tegen 2030. Dat heeft bevoegd commissaris Johannes Hahn gezegd. Het aantal gebouwen wordt gehalveerd. Zo zou er dus in onze hoofdstad plaats zijn voor meer dan 5000 extra woning units. We evolueren dus meer en meer naar meer ruimte voor natuur en wonen in onze steden omdat er minder kantoren nodig zullen zijn.

Maar ook de Horeca is en blijft enorme kansen bieden, het aantal vacatures steeg recent met 138% binnen dit kwartaal zal Vlaanderen het laagste aantal werkloze tellen sinds 2003. Dus ook wie programmeren niks zegt zal zeker en vast een baan vinden.