Warning: Undefined array key "state" in /customers/e/7/8/webland.be/httpd.www/detail.php on line 43

Waarom een BTW verlaging op energie net wel cruciaal is.

Eerst en vooral 21 procent BTW op energie is compleet belachelijk sinds energie essentieel is en absoluut geen luxe. In feit is 21 procent BTW sowieso belachelijk en zou deze regering er alles aan moeten doen om de maximale BTW te verlagen naar 15 procent.

Open VLD denkt wel aan een andere oplossing. De partij wil komaf maken met de heffingen, die zwaar doorwegen op de energiefactuur. Federaal gaat het om zo'n 70 euro. Maar ook Vlaanderen kan werk maken van het schrappen van regionale heffingen op de energiefactuur. 

Een idee dat absoluut al meer dan 10 jaar geleden had moeten worden doorgevoerd. Ja energie moet duurzaam veel duurzamer. Voor de €2 000 000 000 die nodig is voor de financiering van de BTW verlaging verwijs ik graag naar het gebrek aan digitalisering bij de overheid, de mismatch tussen wat de klein zelfstandige betalen en tegelijk de multinationals betalen in hun belastingstarief. Zeker ook het gebrek aan diepgang in een overdaad van jobs bij de overheid die op termijn vervangen kunnen worden door digitalisering. Zeker omdat men spreekt over de vergrijzing en het nu al moeilijk wordt om hier volk voor te vinden. 

En een verdere uitbouw van onze Vlaamse autonomie die door het nutteloos federaal niveau kan ons zeker meer opbrengen dan de te hoge BTW op onze facturen van energie. Bovendien laten we eerlijk zijn deze 2 miljard hebben de gezinnen hard nodig en zullen ze hoe dan ook op een ander (liefst) lokaal gaan spenderen. 

Ja de begroting is essentieel en defensie is het verwaarloosd zorgkind van ons land, met de geopolitieke spanningen van alweer de Russen (zoals al 70 jaar) stel ik mij hoe dan ook opnieuw de vraag wanneer krijgt defensie is godsnaam de 2% die ze nodig hebben? Dus ja ik kan De Block enkel gelijk geven er is geld te weinig veel te weinig, omdat we het uit ramen en deuren gooien, te weinig digitaliseren en China onze economie dankzij een virus gemaakt in een lab het Westen voor de zoveelste keer weer fors achteruit geduwd heeft. 

Corruptie kost België jaarlijks 21 miljard euro volgens het meest recente onderzoek. Een tienvoud van waar De Block naar opzoek moet. Hoe dan ook digitalisering brengt hier enorme verbeteringen zonder te verwijten maar ook constructief een oplossing neer te pennen. Digitaliseer de 7 miljard extra inkomsten kunnen naar defensie en tegelijk kan de energiefactuur naar omlaag. Ja vele hebben schrik van websites, ja er zijn veel teveel belachelijke mensen in ons land. Maar moet daarom het licht uit bij meer dan  1 op 5 Vlaamse gezinnen die vandaag al hun energiefactuur niet kunnen betalen?