Waarom energie ineens duurder is en vanaf 2025 de Rus sowieso minder macht in de EU heeft.

Alles zal altijd over olie, gas en energie gaan. Zolang er sprake is van fossiel zal de wereld blijven branden.

Waarom u enkel Iran te danken heeft voor uw hogere factuur

5 December 2011, even terug naar toen? Na de vangst van Iran van een Amerikaanse drone, beschikt het land over de tech die het nodig heeft om vandaag een zwerm van drones te hebben met een range van 700km. Misschien is het dus duidelijk beter om alle drones selfdestruct te maken. 

28 December 2021, 

10 jaar later zal Iran een eerste demonstratie geven van zijn enorme zwerm drones in de Kerman Province. Vandaag is er maar 1 ding duidelijk het drone programma van Iran bedreigt de stabiliteit en vrede in de wereld. 

In 2019 stopte een drone-aanval op de oliefaciliteiten van Saoedi-Arabië meer dan de helft van de dagelijkse productie van het land. De aan Iran gelieerde Huthis eisten de verantwoordelijkheid voor de aanval op.

In november 2020 explodeerde een drone nabij de voordeur van de residentie van Bagdad van de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi, waarbij zijn lijfwachten gewond raakten.

"The heinous Houthi attacks on civilians and vital infrastructure demonstrate their lack of respect for human life and their lack of interest in pursuing peace," The Iraq embassy of The United States 

Een met explosieven beladen drone en een ballistische raket gelanceerd door de Houthi-rebellen in Jemen gericht op Saoedi-Arabische oliefaciliteiten op twee locaties die worden beheerd door de staatsoliemaatschappij van het koninkrijk. Dreef de olieprijzen dit jaar aanzienlijk op. Als een van 's werelds grootste olieproducenten hun productie dagelijks belaagd dan heeft dit zijn invloed op de prijzen. Met als doel een groter deel van de oliemarkt over te nemen en meer macht te verweven. Zoals iedereen kan beamen, aardgas en olie hun prijzen zijn hoe dan ook verbonden stijgt de prijs van olie, dan volgt die van gas. 

 

De EU zou beter hun graag naar fossiel zoveel mogelijk afbouwen.

In Europa wordt verwacht de vraag 4 procent lager zal liggen dan in 2021. In 2020 daalde bovendien het bruto binnenlands aardgasverbruik in de EU met 2,7 % ten opzichte van 2019. Dat komt vooral omdat gas minder gebruikt zal worden om elektriciteit te produceren. De sector maakt immers vaker gebruik van hernieuwbare energie.

Maar een EU zonder aardgas is niet voor morgen

De Europese Unie staat onder druk door record hoge aardgasprijzen en is nog steeds te afhankelijk van  Rusland De EastMed-pijpleiding – een project van 6 miljard euro dat bedoeld was om gas uit afzettingen voor de kust van Israël en Egypte te vervoeren via een 1.250 kilometer lange pijpleiding die via Cyprus en Griekenland naar de Europese markten loopt – is hoe dan ook cruciaal voor de VS en de EU om Russische chantage tegen te gaan. Het is en blijft hoe dan ook belachelijk  dat de VS de steun ervoor introk . met als excuus dat de EU ernaar streeft om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Gaan we echt nog meer dan 30 jaar afhangen van Rusland? We kunnen hoe dan ook 25 jaar sneller 10% minder geld op tafel leggen dankzij een gasdiversificatie die vannuit vele hoe dan ook essentieel is. Of het VK nu sancties op tafel legt of niet.