Groene waterstof iedereen heeft het erover, zeker met de nieuwe energiefacturen.
Aan dit tempo leveren binnenkort windparken 30% meer stroom op maar gaan we per dag ook in de daluren 2.5uur teveel stroom produceren waarmee we amper iets kunnen doen. Vele kijken naar opslag andere naar de productie van waterstof.
Maar voor de productie van waterstof heb je een elektrolyser nodig een duur apparaat Het Britse CPH2 werkt daarom sinds 2012 aan een elektrolyser zonder membraan. Daardoor zijn verschillende zeldzame aardmetalen niet (meer) nodig, die andere elektrolysers wel vereisen. De elektrolyser wordt daarnaast gemaakt van uitsluitend niet-schaarse en recyclebare materialen.
Maar bij het produceren van groene waterstof is elektriciteit namelijk één van de grootste kostenposten. Hoe minder elektriciteit er nodig is voor de productie van een kilo waterstof, hoe lager de kosten dus uitvallen. Bij de zogeheten capillary-fed electrolyser (CFE) van Hysata is het elektriciteitsgebruik relatief laag, dankzij een efficiëntie van 95 procent. Ter vergelijking: momenteel is er gem. een efficiëntie van 75 procent. We produceren dus binnenkort 20% meer waterstof met dezelfde hoeveelheid stroom. Op termijn wordt de productie van waterstof dus een pak goedkoper.
Voor een project dat jaarlijks één miljoen ton groene waterstof produceert vereist ongeveer 14 gigawatt aan zonne- en windenergieparken met huidige elektrolyse-technologieën. Met de nieuwe generatie elektrolysers is ‘slechts’ 11 gigawatt aan duurzame energiecapaciteit nodig voor hetzelfde productieniveau, resulterend in een kostenbesparing van ongeveer 3 miljard dollar.
Bron: Hysata