Waarom een koolstoftaks voor bitcoinminers net wel essentieel is.

Het mijnen van crypto is enorm rendabel. En heeft zijn impact op het milieu. Tegelijk neemt de ongelijkheid door Corona toe. In China bevinden zich de meeste cryptomijnen, deze draaien echter op zeer vervuilende steenkool.

De bitcoinindustrie bedreigt de klimaatdoelstellingen van China.  De handel in bitcoins is energie-intensief en bijna 80 procent van alle cryptomijnen ter wereld bevindt zich in China, wat leidt tot erg veel CO2-uitstoot. Ze staan in China vaak opgesteld in plattelandsgebieden, waar elektriciteit goedkoop is, maar afkomstig van steenkool.

De energieconsumptie van de bitcoinindustrie ligt vandaag al hoger dan die van Tsjechië. Tegen 2024 zal deze zelfs goed zijn voor het energieverbruik van Italië.

Een koolstoftaks zal de industrie niet nekken gezien de enorme winsten die met de bitcoinhandel behaald kunnen worden. Maar deze instroom zorgt dan weer wel voor meer kapitaal voor de staat om hun productiepark te vergroenen. Maar vooral om de opbrengsten van het mijnen van 1 BTC te verhogen.