Waarom de Cubanen die opstand komen Fidel dankbaar moeten zijn maar tegelijk 98% gelijk hebben.

Epidemie, embargos, schaarste en volkswoede daagt het Cubaanse regime uit. Nochtans wil niemand terug naar de mafiastaat van Batista.

Als Trumpiaanse denker kan ik niet anders dan de Cubanen die opstand komen gelijk geven de Cubanen verdienen vrijheid. Vrijheid van handel vrijheid om te innoveren, vrijheid om te denken en vrijheid om te reizen maar zeker ook een sociale zekerheid en degelijk onderwijs. 

Vele die denken zoals mij wijn het erover eens Fidel was geen klootzak zoals Mao maar duwde het eiland in een gigant leap forward konden de Cubanen  tijdens Batista zelfs naar de dokter? Voor zij die de referentie kunnen snappen en niet achterlijk zijn, er is geen hongersnood geweest in Cuba maar er is wel enorm hard geïndustrialiseerd geweest. En net daarom is Fidel geniaal zijn systeem uniek in zijn manier van denken maakte van het 3de wereld land een 2de wereld land maar enkel nummer 1 is belangrijk en telt.

 

Chronische voedseltekorten, dagelijkse stroomuitval en een escalerende corona-uitbraak hebben de maatschappelijke onvrede in Cuba tot een zelden gezien kookpunt gebracht. In verschillende steden op eiland gingen burgers metduizenden de straat op om hun onvrede te uiten over het regime. Ze riepen daarbij ”we willen vaccins”. Iedereen begrijpt dat ze Pfizer bedoelen. Een diepe economische crisis zit er hoe dan ook de komende jaren aan te komen  immers sinds het systeem enkel kan slagen mits het olieland kan exporteren, kuch kuch Venezula. Een levenslang dieet van rijst, bonen, (geïmporteerde) suiker en koffie met gemalen erwten is voor velen dagelijkse kost. Zou u daar blij van worden heel u leven lang dezelfde 6 maaltijden?